Turecké jižní a západní pobřeží + Rhodos

15 denní zájezd   Turecko Turecko    Pobytové zájezdy s výlety

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: polopenze   


Druhý zájezd do oblasti klenotů antiky je navíc doplněn perlami jihozápadu Turecka. Navštívíme metropoli turecké riviéry - Antalyi, starověké památky (Perge, Aspendos), uvidíme úchvatné skalní hrobky Myra a projedeme se po nejromantičtější části tureckého pobřeží, kde se nad blankytným mořem vypínají vysoké hory pohoří Agdaglar.


Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v ranních hodinách, přejezd do Maďarska, krátká prohlídka centra BUDAPEŠTI (UNESCO). Nocleh.
2. den: Dopoledne prohlídka centra Szegedu. Dále jízda přes Srbsko a Bulharsko, noční přejezd.
3. den: Příjezd do Turecka . ISTANBUL - první seznámení s metropolí na dvou kontinentech: Nová mešita, Egyptský bazar, Sulejmanova mešita, Velký bazar. Nocleh v Istanbulu.
4. den: ISTANBUL (UNESCO) - různorodé město s množstvím byzantských a osmanských památek (Hippodrom, chrám Hagia Sofia, Modrá mešita, palác Topkapi aj.), možnost plavby po Bosporu. Noční přejezd.
5. den: PAMUKKALE (UNESCO) – travertinové kaskády a jezírka. Jeden z nejzajímavějších přírodních útvarů světa. Antické město HIERAPOLIS (UNESCO). Příjezd na pobřeží do oblasti Antalye.
6. den: Pobyt u moře.
7. den: TURECKÁ RIVIÉRA – PERGE – impozantní zříceniny významného antického města, monumentální brány, stadion, antické lázně, sloupová kolonáda. ASPENDOS s jedinečně dochovaným římským divadlem. Vodopády KURSUNLU – soustava jezírek propojených vodopády připomínající zmenšená Plitvická jezera. Podvečerní atmosféra nejvýznamnějšího letoviska na jižním pobřeží ANTALYE – kouzelné historické centrum s římskými památkami a malebným starým přístavem.
8. den: Výlet na jihozápadní pobřeží: zastávka v místě, kde stálo starověké město MYRA, kde ve skalních stěnách obyvatelé vyhloubili úchvatné hrobky. FETHIYE – ve starověku známá jako Telmessos. Stará pevnost rytířů řádu sv. Jana, římské divadlo, na strmé stráni lykijské hrobky. Pláž ÖLÜDENIZ – „dvojitá“ pláž na poloostrově, která se pro svou romantickou krásu stala jedním z nejfotografovanějších motivů Turecka. Příjezd na ubytování do oblasti Marmaris.
9. den: Pobyt u moře. Fakultativně možnost lodního výletu (cena trajektu je cca 50 €) na ostrov RHODOS (UNESCO) – návštěva hlavního města ostrova se 4 km hradeb z 15. – 16. stol., nádhernou Rytířskou ulicí, Palácem velmistrů, Hodinovou věží.
10. den: BODRUM - město ležící při tyrkysově modrém Bodrumském zálivu. Oblíbené letovisko, kde proti siluetě okolních kopců terasovitě sestupuje množství bílých domů. Městu dominuje křižácký hrad sv. Petra. DIDYMA - ve starověku proslulá věštírna a dnes jeden z nejkrásnějších archeologických areálů v Turecku. Příjezd na ubytování do oblasti Kusadassi.
11. den: EFES - archeologický areál unikátních antických staveb, trosky jednoho z divů světa, ARTEMIDINA CHRÁMU. MILÉT - starořecké město s dominujícím divadlem. PRIENE - vykopávky antického města zajímavé svojí pěknou polohou.
12. den: Pobyt u moře.
13. den: PERGAMON – antické město s akropolí na vysoké skále, ze které je pěkný rozhled. TRÓJA (UNESCO) - starověké město s tisíciletou historií, proslavené Homérovou Illiadou. Nocleh.
14. den: Odjezd z Turecka. Přejezd přes Bulharsko, Srbsko a Maďarsko.
15. den: Příjezd do ČR dopoledne.

Cena obsahuje:

  • poj. léčebných výloh a storna
  • dopravu klimatizovaným autobusem
  • průvodce
  • 11x ubytování v hotelu ve 2lůžk. pokojích
  • 11x snídani
  • 9x večeři