Beskydy - turistika na severní Moravě

6 denní zájezd   Česká republika Česká republika    Česká republika a Slovensko

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: polopenze   


Hory a lesy, krásná příroda a mnoho různých aktivit – to vše jsou důvody, proč navštívit Beskydy a oblast Valašska. Vydáme se na bájnou horu Radhošť se sochou boha Radegasta, nevynecháme půvabný Štramberk s dominantou Štramberské Trúby anebo rozlehlý skanzen v Rožnově. Se životem lesa se seznámíme na stezce v korunách stromů ve Frenštátě a při cestě nás čeká i významné poutní místo Hostýn.


Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v ranních hodinách, přejezd na Moravu. Přechod z Frýdlantu na CHATU ONDŘEJNÍK a dále JEZEVČÍ STEZKOU s výstupem na VRCHOL SKALKA (964 m.), cestou výhledy na Lysou horu a Smrk. V Kunčicích pod Ondřejníkem (jedna z nejstarších beskydských obcí, jejíž vznik sahá do 13.-14.st.) bude čekat autobus. Dojezd na ubytování.
2. den: KARLOVICKÁ HŘEBENOVKA (13 km, převýšení celkem 490 m.) – jedna z nejhezčích hřebenových tras v Beskydech, z Třeštíku přes VRCHOLY VYSOKÁ (nejvyšší vrchol a zároveň jediná tisícovka Vsetínských vrchů, 1 024 m.), KOTLOVÁ A SOLÁŇ (někdy se mu přezdívá „vrch umělců“, protože v Čartácké hospodě pod vrcholem se scházeli významní malíři, spisovatelé a hudební skladatelé) dojdeme na Čarták, kde bude čekat autobus.
3. den: Okruh západním podhůřím Beskyd: projedeme krajem Kopřivnicka a Novojičínska. ŠTRAMBERK - jedno z našich nejmalebnějších měst - a slavná ŠTRAMBERSKÁ TRÚBA s nádherným výhledem do okolí. A během pěšího výletu nevynecháme ani unikátní JESKYNI ŠIPKA s doklady velmi starého osídlení neandrtálského člověka již před 40 000 lety. NOVÝ JIČÍN se čtvercovým náměstím a domy s podloubími a kostelem Nejsvětější Trojice z r. 1500. HRAD STARÝ JIČÍN - výrazný kopec se zříceninou hradu je krajinnou dominantou nedaleko Nového Jičína, jeden z nejstarších moravských hradů, který vznikl ve 30.l. 13.st.
4. den: Výšlap na RADHOŠŤ od Rožnova (cca 11 km, převýšení celkem 750 m.) – pestrá cesta s četnými výhledy. Radhošť je bájemi opředená hora (1 129 m.), která byla údajně působištěm sv. cyrila a Metoděje. Na vrcholu stojí mohutná poutní kaple sv. Cyrila a Metoděje z r. 1898. Sestup kolem SOCHY RADEGASTA na PUSTEVNY (pohádkově působící areál dřevěných staveb v beskydském horském sedle - 1 018 m.), kde bude čekat autobus.
5. den: Rozlehlý SKANZEN LIDOVÉ ARCHITEKTURY V ROŽNOVĚ POD RADHOŠTĚM - skanzen byl otevřen v r. 1925 a Valašské muzeum v přírodě je největším skanzenem u nás. Skanzen se skládá z několika částí, nejrozsáhlejší je Valašská dědina, nejstarší je Dřevěné městečko. STEZKA V KORUNÁCH STROMŮ ve Frenštátě pod Radhoštěm – naučná stezka dlouhá 1800 metrů s expozicemi siluet dravců a 90 metrů dlouhým vzdušným chodníkem, kde se návštěvníci seznámí se životem obyvatel korun stromů.
6. den: Pěšky na krásné poutní místo i za dalekým rozhledem: z Bystřice pod Hostýnem se vydáme na vrchol Hostýn (734 m.) - nápadná a bájemi opředená hora, dominanta Hostýnských vrchů - s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a starou křížovou cestou až na vlastní VRCHOL HOSTÝN s rozhlednou (celkem 9 km). Hostýn je cíl tradičních poutí a po Velehradě druhé nejvýznamnější poutní místo na Moravě. Návrat do Prahy v odpoledních hodinách.

Cena obsahuje:

  • 5x ubytování v hotelu (dvoulůžkové pokoje s vlastním příslušenstvím)
  • 5x polopenze
  • doprava autobusem
  • průvodce

Fakultativně:

  • pojištění storna zájezdu (příplatek: 120 Kč)
  • 1/1 pokoj (příplatek: 1500 Kč)