Ostrov Menorca

8 denní zájezd   Španělsko Španělsko    Pobytové zájezdy s výlety

   ubytování: hotel       doprava: letecky       strava: polopenze   


- pobyt s výlety a pěší turistika

Menorca je proslulá pro svá romantická zákoutí a přírodní krásy, jejichž ochraně je zde věnována velká pozornost. Např. na ostrově platí zákaz stavby výškových budov a ubytovací kapacity musí být v souladu s okolní krajinou. Ostrov byl prohlášený UNESCEM za biosférickou rezervaci. Na našem zájezdě poznáte jak malebná historická městečka, tak přírodní zajímavosti ostrova.

Zájezd se dá pro aktivní klienty nakombinovat s cykloturistikou. V místě je možný pronájem velmi kvalitních celoodpružených horských kol, nebo kol silničních. Díky tomu se dá Menorca projet křížem krážem na kole. Možné zajistit i místního průvodce + veškerý materiál.


Program zájezdu

1. den: Přílet na Menorcu.
2. den: Prohlídka prehistorické 3000 let staré stavby NAVETA DES TUDONS, která sloužila jako pohřebiště. Poté navštívíme bývalé hlavní město Menorcy CIUTADELLU – zde prohlídka historického centra města, přístavu, návštěva místního trhu, osobní volno. Závěr dne bude v duchu degustace sýrů na místní farmě. Návrat do hotelu. Aktivní turisté mohou podniknout výlet k majáku PUNTA NATI s individuálním návratem na hotel (pěšky nebo taxíkem).
3. den: Pěší výlet po jihozápadním pobřeží Menorcy: maják D´ARTRUTX – pláž TURQUETA (cca 12 km). Legendární koňská stezka CAMÍ DE CAVALLS vede po útesech, kolem zálivů a malých pláží a končí na jedné z vyhlášených pláží ostrova – pláži Turqueta. Zde možnost koupání a relaxace. Z konce trasy návrat autobusem do hotelu. Večer promítání dokumentu o Menorce + degustace místních produktů. Možná varianta pro aktivní turisty: z pláže Turqueta pokračovat po pobřeží přes přírodní pláže MACARELLA a MACARELLETA do letoviska Cala Galdana (cca 6 km). Návrat do hotelu místní dopravou.
4. den: Výjezd autobusem na nejvyšší bod Menorky „horu“ MONTE TORO (358 m n.m.), odkud je panoramatický výhled na celý ostrov. Přejezd na severní pobřeží, zde nejprve návštěva romantické rybářské vesničky FORNELLS s malebným přístavem a vyhlášenými rybími specialitami a poté nejsevernějšího výběžku CAP DE CAVALLERIA s majákem na vysokém skalním útesu. Odpoledne odpočinek na pláži DE CAVALLERIA s načervenalým pískem. Návrat autobusem do hotelu.
5. den: Pobyt u moře nebo fakultativně: výlet autobusem do letoviska SANTO TOMAS s možností koupání na krásných dlouhých plážích nebo pěších výletů po Camí de Cavalls, výlet lodí po zátokách a plážích ostrova Menorca, projížďka na koních po Camí de Cavalls, výprava na mořských kajacích podél pobřeží, vyjížďka na kole s nebo bez průvodce po cyklostezkách Menorcy.
6. den: Pěší výlet po severovýchodním pobřeží Menorcy: maják FAVARITX – pláž a letovisko Es Grau (cca 11 km). Trasa vede po koňské stezce Camí de Cavalls a přírodní rezervací DE S´ALBUFERA DES GRAU. Tato oblast je samotnými Menorčany označována jako nejhezčí část Menorcy, kterou byste při návštěvě ostrova neměli minout. Z konce trasy návrat autobusem do hotelu.
7. den: Výlet do hlavního města Menorcy, MAHÓNU. Zde prohlídka centra s možností nákupů. Návštěva likérky, kde se vyrábí místní slavný Gin Xoriguer. Velmi atraktivní možností poznání Mahónu je projížďka katamaránem po druhém největším přírodním přístavu na světě. Z Mahónu přejezd do TREPUCO – lokalita s prehistorickými kamennými talayoty a taulou. Na závěr návštěva městečka BINIBEQUER VELL, které je zajímavé svými bílými domy a úzkými uličkami.
8. den: Transfer na letiště, odlet do Prahy.

Cena obsahuje:

  • leteckou dopravu na Menorcu a zpět
  • průvodce
  • místní autobus na výlety
  • 7x ubytování v hotelu (dvoulůžkové pokoje s příslušenstvím)
  • 7x polopenzi

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 240 Kč)