Skotsko bez kompromisů - letecky

7 denní zájezd   Velká Británie Velká Británie    Podrobné poznávací okruhy

   ubytování: hotel       doprava: letecky       strava: snídaně   


Skotsko je země nekonečných vřesovišť, oblých vrcholů i mokřadů zakrytých mlhou. Zájezd do této části Velké Británie ale nabízí také seznámení s mnoha památkami, historickými městy a jezery a dalšími přírodními krásami této severní části království.


Termíny a ceny

Číslo záj. Termín D Poznámka Volná místa
236-01 20.8. - 26.8.2024 38 990 Kč náhradník »
vyprodáno

Vysvětlivky

  • D: Dospělí

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Edinburghu v dopoledních hodinách. Přílet do Edinburghu odpoledne. Dále odpoledne zastávka u Rosslyn Chapel - krásná kaple z 15. století, údajné místo odpočinku Svatého grálu (film Šifra mistra Leonarda). Dále zamíříme do královského Edinburghu . Procházka královskou mílí, návštěva hradu a večer možnost návštěvy představení Milittary Tattoo (fakultativně). Večer ubytování v hotelu v oblasti Edinburghu .
2. den: Dopoledne prohlídka jednoho z nejkrásnějších hradů ve Skotsku - hradu Stirling a krátká návštěva památníku Williama Wallace (kdo neviděl film Statečné srdce s Melem Gibsonem v hlavní roli?). Poté zamíříme do malebné části Skotska - Trossachs s řadou krásných jezer. Naše trasa povede kolem jednoho z nejkrásnějších skotských jezer - Loch Lomond. Dále průjezd tajemným vřesovištěm Rannoch Moor a úchvatným údolím Glencoe, které je považováno za jednu z nejkrásnějších přírodních partií Skotska. Možná jej znáte z filmů "Harry Potter a vězeň z Azkabanu" nebo "Highlander" se Seanem Connerym v hlavní roli. Čeká nás nenáročná turistická vycházka v oblasti Glencoe. Nezapomeňte na vhodnou turistickou obuv a oděv! Později odpoledne dorazíme k prvním zálivům Severního moře. Po cestě se vám nabídne řada nádherných výhledů na západní pobřeží Skotska , jeho zálivy a ostrovy i na nejvyšší horu Skotska - Ben Nevis. Večer ubytování v oblasti Fort William.
3. den: Ráno se vydáme z městečka Fort William k proslulému Glenfinnanskému viaduktu, kde budete moci spatřit i slavný vlak Harryho Pottera. Při této cestě se také zastavíte u Neptunových schodů. Neptunovy schody jsou soustavou osmi zdymadel na Kaledonském kanále, který spojuje západní a východní pobřeží Skotska. Dále krátká zastávka v městečku Arisaig, bývalém výcvikovém středisku speciálních jednotek, u památníku československých vojáků bojujících v Británii. Poté přejedeme trajektem na ostrov Skye. Odpoledne zamíříme k jednomu z nejkrásnějších skotských středověkých hradů Eilean Donan Castle. Hrad patří mezi nejnavštěvovanější místa Skotské vysočiny. Večer ubytování v hotelu v oblasti jezera Loch Ness.
4. den: Dopoledne se zastavíme u zřícenin hradu Urquhart Castle, místě nejčastějšího výskytu lochneské nestvůry. Kolem poledne návštěva palírny whisky Glen Ord nedaleko Inverness. Palírna Glen Ord produkuje 10- a 12-letou whisky. Někdy exkluzivně i 24letou whisky "Ord". Krátká zastávka v městečku Inverness. Odtud pak zamíříme dále na sever Skotska . Odpoledne dorazíme k jednomu z nejkrásnějších zámků skotské Vysočiny - Dunrobin Castle , prohlídka zámku i zahrad. Jedná se o nejrozsáhlejší šlechtické sídlo ve Skotsku , má celkem 189 pokojů. V podvečer ubytování v hotelu na severu Skotska .
5. den: Celodenní fakultativní výlet na souostroví Orkneye . Souostroví Orkneye je úchvatné především pro své rozeklané skalnaté pobřeží, ptačí rezervace a megalitické památky. Ráno přejezd do přístavu John Groats. Odtud trajektem do městečka Burwick na Orkneyích . Následuje autokarový okruh po ostrově, během nějž postupně navštívíte či uvidíte: Scapa Flow - proslulou námořní základnu britského válečného loďstva. Na jejím dně je potopeno přes 80 lodí německého námořnictva z doby 1. světové války. Italskou kapli - zajímavý architektonický výtvor, který postavili italští váleční zajatci během 2. světové války. Kirkwall - hlavní město Orkneyí s proslulou normanskou katedrálou z 12. století. Skara Brae - unikátně dochované město z doby bronzové. Cca před 5000 lety pohřbené pod nánosy písku a znovu objevené v polovině 19. století. Standing Stones Stenness - unikátní "stojící kameny", megalitická památka. Ring of Brodgar - kamenný kruh z doby bronzové, další z ostrovních památek UNESCO. Večer návrat trajektem zpět na kontinentální část Velké Británie. Nocleh v hotelu na severu Skotska .
6. den: Dopoledne přejezd zpět do oblasti Skotské Vysočiny. Zastavíte se u působivého hradu vévody z Atholu - Blair Castle. Zámek je sídlem vévodů z Athollu a patří k nejkrásnějším a největších zámkům skotské Vysočiny. Má celkem 32 komnat. V roce 1844 si ho oblíbila královna Victorie a udělila vévodům z Athollu zvláštní výsadu - právo držet si svou vlastní armádu. Pokračovat pak budete do St. Andrews . V St. Andrews navštívíte ruiny jedné z nejkrásnějších katedrál ve Velké Británii. Víte, že zde byl v 15. století upálen na hranici český propagátor husitství Pavel z Kravař? Dále se projdete uličkami starého města a samozřejmě nemůžete vynechat procházku po nejstarším golfovém hřišti světa. V podvečer přijedete do Dunfermline. Zde můžete obdivovat především katedrálu a opatství založené již v 11. století. Večer ubytování v hotelu v oblasti Dunfermline.
7. den: Ráno odlet z Edinburghu zpět do Prahy.

Cena obsahuje:

  • leteckou dopravu z Prahy do Edinburghu a zpět včetně letištních tax
  • malé palubní zavazadlo
  • dopravu autokarem po Skotsku
  • 6x ubytování
  • 5x snídani (snídaně není v den návratu, kvůli brzkému odletu)
  • 1x večeře
  • průvodce

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna do 45 000 Kč (příplatek: 635 Kč)
  • palubní zavazadlo - do 10 kg (příplatek: 1350 Kč)
  • zavazadlo k odbavení - do 15 kg (příplatek: 2190 Kč)
  • výlet Orkneye (příplatek: 1990 Kč)
  • Military Tattoo - viz mapka sektorů v propozicích zájezdu
  • Military Tattoo sektor 17 (příplatek: 1600 Kč)
  • Military Tattoo sektor 1 (příplatek: 2500 Kč)
  • Military Tattoo sektor 3, 4, 13, 14 (příplatek: 3200 Kč)
  • Military Tattoo sektor 8, 9 (příplatek: 8300 Kč)
  • Military Tattoo sektor 7, 10 (příplatek: 4500 Kč)
  • 1/1 pokoj - povinný při nedoobsazení (příplatek: 12990 Kč)
  • balíček vstupů (Kaple Rosslyn, hrad Stirling, palírna whisky Glen Ord, hrad Urquahart, Skara Bree - součást celodenního výletu na Orkneye) (příplatek: 2200 Kč)
  • balíček vstupů 2 - dítě (příplatek: 1200 Kč)
  • vstupné Edinburg Castle dospělý (příplatek: 740 Kč)
  • vstupné Edinburg Castle děti do 15 let (příplatek: 400 Kč)