Bosna a Hercegovina - velký okruh

10 denní zájezd   Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina    Podrobné poznávací okruhy

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: polopenze   


Země, kde se stýkají evropská a orientální kultura, se už vzpamatovala z válečného konfliktu konce 20.století a je připravena ukázat své zapomenuté krásy návštěvníkům. A má skutečně co nabídnout! Třeba krajinu hor a vody, vody ve všech formách. Uvidíme horské říčky a řeky, které na své cestě k soutokům velkých řek nebo moři vytváří malebná údolí, jezírka a jezera i divoké vodopády. I když má země poměrně krátké mořské pobřeží, jihovýchodní část země je prodchnuta středomořskou atmosférou. Malebná městečka a vesnice nesou zřetelnou, pro nás tak exotickou, stopu tureckého vlivu. S ním se setkáme už v prvním navštíveném městě, bosenských Jajcích. Nedaleké Plivské mlýny překvapí nejen malebností, ale i geniálním řešením čerpání přírodních zdrojů v osmanské době. V Jablanici si připomeneme partyzánské boje během 2. světové války a v Mostaru i nedávnou občanskou válku. Navštívíme dervišský klášter u pramene řeky Buny i nedaleký pravoslavný klášter, křesťanské poutní místo Medžugorje, slavnou vinařskou oblast Čitluk a osvěžíme se v Kravických vodopádech. Ve Stolacké oblasti se podíváme i do dob starověkých Římanů či středověkých Bogomilů. Umělecké městečko Počitelj a jižní Trebinje okouzlí maloměstskou přívětivostí, navštívíme jeskyni Vjetrenica, která udivuje biology celého světa a projedeme se na člunu mokřady mezi tisíci hnízdišti vodních ptáků. Uděláme si volno i na koupání v Jaderském moři a naplno si užijeme hlavní město Sarajevo. Bosna a Hercegovina otevírá svou pohostinnou náruč, tak neváhejte a vstupte.

3x hotel *** v oblasti Mostaru, 4x hotel *** v letovisku Neum


Termíny a ceny

Číslo záj. Termín D Poznámka Volná místa
293-01 19.7. - 28.7.2024 15 990 Kč Nástup též Plzeň, České Budějovice. rezervovat »
volno

Vysvětlivky

  • D: Dospělí

Program zájezdu

1. den: Odjezd v odpoledních hodinách po trase Plzeň – Praha - České Budějovice. Cesta okolo Záhřebu a Splitu.
2. den: Odpoledne dorazíme do MOSTARU, jedinečného města, plného orientální exotiky i nefalšované romantiky. Mostar dosud řeka Neretva rozděluje na křesťanskou (chorvatskou) a muslimskou (bosňáckou) část. Nejvýrazněji bylo toto rozdělení patrné během občanské války v letech 1992-1995, kdy utrpěly škody i zdejší stavby a památky. Slavný Stari most, zničený Chorvaty, se začal rekonstruovat hned po válce a rok po otevření byl zapsán na seznam UNESCO. Starou tradici – skákání odvážných mladíků z mostu do řeky – tu změnili na turistický cíl. Uvidíme i řadu dalších památek – Křivý most, starý bazar s plejádou krámků a řemeslných dílniček, tradiční turecké domy – a budete moci dokonce vystoupat na ochoz minaretu mešity Mehmed Karadoz či dát si pravou bosenskou kávu ve starých tureckých lázních. Ubytování v Mostaru, procházka po městě, večeře, nocleh (3 noci na stejném místě).
3. den: Snídaně. Milovníci přírody či romantiky budou nadšeni návštěvou přírodního parku HUTOVO BLATO. Ten má skoro 7500 ha močálů, vody i pevné země s převýšením až 430 m. Na rozsáhlých mokřadech hnízdí cca 240 druhů vodních ptáků, ale je zde evidován i velký výskyt vodních rostlin, obojživelníků a hmyzu. Malebná zákoutí řeky Krupy s větvovím odumřelých stromů, nořících se po ránu z mlhy, působí až mysticky. Vydáme se tuto krásu pozorovat zblízka – projížďkou na člunu při fotosafari. V horkém poledním slunci se přesuneme k osvěžujícím KRAVICKÝM VODOPÁDŮM, kde se můžete zchladit koupáním. Překrásné, 120 metrů široké a 27 metrů vysoké vodopády potěší svou scenérií i neplavce. Po osvěžení těla se budeme věnovat duši, a to v nejznámějším poutním místě Balkánu – MEDŽUGORJE . Ačkoli katolická církev dosud stále zkoumá události zjevení z let 1981 a 1984, poutníci zdejší svatyni navštěvují rádi. Návrat do hotelu na večeři a nocleh.
4. den: Snídaně. Celodenní výlet do okolí Mostaru. BLAGAJ – magické místo pro milovníky přírodních scenérií, architektury i historie. Neuvěřitelně silný pramen řeky Buny, který vyvěrá s průtokem 40 tisíc litrů za minutu pod vysokou skálou, zaujal už v 16. století muslimské derviše, kteří si zde postavili klášter. Nádherně klidné místo přináší odpočinek i zamyšlení. Možnost návštěvy kláštera nebo výstupu na ruinu Stepjan Grad na skále s vyhlídkou do údolí. Právě na tomto hradě žil první „herzog“ Stepjan Kosač, od něhož se odvozuje název Hercegovina. Jeho dcera Katarina KosačaKotromanić se provdala za bosenského prince, a tím byly spojeny Bosna a Hercegovina. Pravoslavní mniši si pro klášter ŽITOMISLIĆI vybrali místo jen o kousek dál, u řeky Neretvy. Bohužel jej ve 20. století postihla hned dvě zničující období (2. světová válka a občanská válka), ale původní část kostela se zachovala a zbytek kláštera prošel rekonstrukcí. Odpoledne strávíme poněkud méně duchovní činností – vydáme se do slavné vinařské oblasti ČITLUK. Tato krasová plošina je zvána též Brotnjo a je kolébkou vinohradnictví a vinařství Bosny a Hercegoviny. Dominují jí hned dvě odrůdy – Blatina a Žilavka (známá též jako Mostarka). Prohlédneme si jedno z vinařství a ochutnáme zdejší nejen tekuté produkty, protože víno se tu koštuje se sýrem, sušenou šunkou a chlebem. Poté se projedeme i projdeme mezi zvláštními, kamennými či „pouštními“ vinicemi. Návrat do hotelu na večeři a nocleh.
5. den: Snídaně. Po snídani opustíme Mostar a vydáme se k moři. Cestou navštívíme několik mimořádně zajímavých míst. Oblast STOLACE přitahuje lidi již od prehistorických dob díky svému středomořskému kouzlu, dobré vodě, klidné obloze a harmonii přírodních krás. Ilyrové a řečtí námořníci, římští patriciové, gotičtí útočníci z východu, slovanští vysocí hodnostáři, osmanští šlechticové, benátští vojáci, rakousko-maďarští guvernéři – ti i mnozí další zanechali své stopy v této oblasti. Středověké pohřebiště RADIMLJA překvapí jak svým rozsahem, tak krásou. Náhrobky z bílého kamene září do dálky, zatímco zblízka udivují obrazci a nápisy na kamenných deskách. Celkem 133 náhrobků pochází ze 13.–15. století a připomínají sekty Bogomilů. V údolí Neretvy se nachází další opora v obraně proti Osmanům – město POČITELJ. Pod pevností krále Tvrtka se brzy začalo rozrůstat městečko, které má dnes orientální styl, a je tak přirozeným centrem kultury a umění. Každý rok se tu setkává největší umělecká kolonie v jihovýchodní Evropě a plenérové tvoření je atraktivní i pro návštěvníky. MOGORJELO je římská villa rustica, která pochází z počátku 4. století. Malebná architektura představuje pozoruhodnou oázu bohatství a nádhery obklopené bujnou středomořskou vegetací. Přejezd na pobřeží do NEUMU na večeři a nocleh (4 noci na stejném místě).
6. den: Snídaně. Celodenní odpočinek u moře. Večeře, nocleh.
7. den: Snídaně. Volno u moře nebo fakultativně možnost celodenního lodního výletu na ostrov KORČULA. Chorvatská perla Jadranu okouzlí kamennými uličkami i romantickou polohou.
8. den: Snídaně. Celodenní odpočinek u moře. Večeře, nocleh.
9. den: Snídaně. V ranních hodinách opustíme pobřeží a vydáme se na celodenní prohlídku hlavního města SARAJEVA . Bývá nazýváno malým Istanbulem, ale také evropským Jeruzalémem. Po celá staletí se tu setkávala nejen evropská a orientální civilizace, ale i pravoslaví, islám, katolictví, judaismus a evangelická náboženství. Město se zapsalo do historie hned několikrát, nejbouřlivější však pro něj bylo asi 20. století. Každý si jistě vybaví atentát na následníka trůnu Ferdinanda d’Este a jeho ženu, který právě v Sarajevu zahájil První světovou válku, v živé paměti pak někteří máme ještě Zimní olympiádu v roce 1984 i smutné okamžiky občanské války v letech 1992–1995. Ač nemůžeme vynechat místa spjatá s historií, určitě nás potěší i moderní architektura z období Rakouska-Uherska. Do výstavby nového Sarajeva se totiž zapojila řada českých architektů v čele s Karlem Paříkem, který zde působil přes 30 let a je autorem více než 110 realizací po celé Bosně a Hercegovině . K jeho nejznámějším projektům patří sarajevská radnice, sarajevská katedrála, evangelický kostel či aškenázská synagoga. Je zřejmě jediným architektem na světě, jenž v jednom městě pracoval pro několik církví. Řada významných budov, které uvidíme nejen v Sarajevu, ale i v Mostaru nebo v Trebinje, pochází z dílny Františka Blažka, Karla Pánka nebo Josefa Pospíšila. Nejexotičtější však pro nás bude Baščaršija. Toto turecké slovo označuje obchodní část města, vznikající kolem studny. Zdejší hlavní městská fontána vděčí za svou podobu také architektovi českého původu – Alexandru Vítkovi, který ji po požáru v roce 1852 přebudoval po vzoru fontány v Istanbulu. Bosenské speciality můžeme nejsnáze ochutnat v Městské tržnici nedaleko katedrály, která byla vyhlášená kulturní památkou a je od českého architekta Augusta Butschy. Muzea, galerie, promenády, kavárny, tržnice, řemeslné dílny… Sarajevo je plné zážitků a budeme mít dostatek času užít si jej každý podle svých zálib a zájmů. Večer odjezd, noční přejezd do ČR.
10. den: Příjezd do ČR v dopoledních hodinách.

Cena obsahuje:

  • dopravu autobusem
  • průvodce
  • 7x ubytování (3x v hotelu v oblasti Mostaru, 4x v hotelu v letovisku Neum)
  • 7x polopenzi

Cena neobsahuje:

  • pobytovou taxu

Fakultativně:

  • 1/1 pokoj - povinný při nedoobsazení (omezený počet, nutno ověřit předem dostupnost v CK) (příplatek: 4900 Kč)
  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 450 Kč)