Bělorusko - putování v zemi jezer, národních parků a architektonických skvostů

10 denní zájezd   Bělorusko Bělorusko    Podrobné poznávací okruhy

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: polopenze   


Romantické putování v zemi jezer, NP a architektonických skvostů

S námi máte jedinečnou možnost poznat tuto turisticky nejméně známou a nejvíce opomíjenou evropskou zemi. Budete až překvapeni, kolik nádherných krajinných scenérií, hradů, zámků, památek lidové architektury a kouzelných měst může nabídnout tato, na první pohled rovinatá, země. Běloruská jezera bývají považována za nejkrásnější v Evropě. Při naší cestě neopomeneme navštívit ani Bělověžský prales, největší pralesní areál v Evropě. V průběhu cesty se budeme mimo jiné seznamovat s běloruskou kuchyní (ochutnáme všechny hlavní běloruské speciality), nápoji, lidovými tradicemi a folklórem, ale také s historií a významnými osobnostmi této krásné země, která navzdory 200leté ruské okupaci nadále zůstává kulturní součástí střední Evropy. Provází Kamil Hanák.


Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR a noční přejezd přes Polsko do Běloruska.
2. den: Dopoledne návštěva pohraničního města BREST - „západní brány Běloruska“ se slavnou pevností a monumentálním památníkem hrdinné obrany města. Odpoledne přejedeme do městečka KAMENĚC s věhlasnou „Bílou věží“ a do samotného srdce BĚLOVĚŽSKÉHO PRALESA na turistickou procházku (případně cyklistický výlet). Gurmánská večeře a nocleh.
3. den: Přesuneme se do starého městečka SLONIMI - střediska reformace, řemeslných manufaktur a uměleckého života. Po obědě navštívíme nedaleké ŽIROVIČI - největší pravoslavný klášter v Bělorusku, a KOSOVO s architektonickým skvostem - sídlem rodu Puslovských. Na nocleh přesun do PINSKA, večerní procházka po kouzelném starém městě s židovskými tradicemi.
4. den: Ráno se přesuneme do dalšího historického místa TUROVA, odkud vyrazíme na lodní výlet do překrásných přírodních scenérií národního parku PRIPJAŤ. Odpoledne vyrazíme na dlouhý přejezd do MOHILEVU a cestou zastávka v HOMELU se zámkem s rozsáhlým parkem. Příjezd na hotel pozdě v noci.
5. den: dopoledne město MOHILEV s krásným historickým středem. Potom zamíříme do VITEBSKU, kde si připomeneme židovské tradice a prohlédneme domy slavných malířů Marca Chagalla a Ilji Repina. Nocleh v „perle Běloruska“ v POLOCKU.
6. den: Ráno se projdeme po starém POLOCKU a přes malebné městečko HLYBAKOE zamíříme k litevské hranici do města PASTAVY charakterizovaného několika jezery a půvabnými chrámy a do vesničky KAMAI s obranným kostelem, jedinečným skvostem staré bělorusko-litevské architektury. Následně budeme projíždět jezerní oblastí NP NAROČANSKIJ k památníku v CHATYNI. Tyto běloruské Lidice nám připomenou, že Bělorusové za druhé světové války utrpěli největší ztráty. Podvečer strávíme ve slavném „vysokohorském“ lyžařském středisku LOGOJSK.
7. den: Ráno prohlídka hlavního města Běloruska - MINSKU. Po návštěvě skanzenu běloruské vesnice OZERCO s možností ochutnávek národních jídel přesun do vojenského areálu STALINOVY LINIE. Cestou na nocleh se projdeme na nejvyšší horu Běloruska DZERŽINSKÁ HORA (345 m).
8. den: Navštívíme dvě nejznámější běloruské památky UNESCO: zámky NESVIŽ a MIR. Ve vesnici ZAOSIE si prohlédneme statek básníka Adama Mickiewicze a přesuneme se do NOVHORODKU, kdysi hlavního města Velkoknížectví Litevského. Večer a nocleh v pivovarnickém městě LIDA s rozsáhlou pevností.
9. den: Dopoledne procházka po nejlépe zachovalém historickém městě HRODNĚ - Starý a Nový zámek, středověké chrámy a malebné starobylé uličky s kouzelnou atmosférou, odjezd z Běloruska a cesta domů přes Polsko.
10. den: Návrat do ČR.

Cena obsahuje:

  • dopravu autobusem
  • 7x ubytování ve 2lůžkových pokojích
  • 7x polopenzi
  • pobytovou taxu
  • vedoucí zájezdu
  • vízum (k vyřízení víz je potřeba originál cestovního pasu, který bude potřeba zaslat do CK cca 1-2 měsíce před odjezdem. Budete včas informováni.)

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 330 Kč)
  • 1/1 pokoj - povinný při nedoobsazení (příplatek: 2900 Kč)