Rusko - Moskva, Sibiř, Bajkal + jízda Transsibiřskou magistrálou

10 denní zájezd   Rusko Rusko    Vzdálené země

   ubytování: hotel ***       doprava: letecky       strava: polopenze   



Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Moskvy . Transfer z letiště do hotelu, setkání se skupinou a průvodcem. Prohlídku Moskvy začneme na okraji města návštěvou Novoděvičího kláštera, který byl založen již v 16. století a je zapsán na seznam UNESCO. Navštívíme monumentální barokní Smolenský chrám i hřbitov, na kterém jsou pohřbeny slavné osobnosti. Poté se vydáme do centra Moskvy na slavný Arbat, ulici, která vznikla z obchodní cesty z Moskvy do Smolenska. Zmíněna je již v 15. století. Žili zde ruští velikáni A.S. Puškin a Bulat Okudžava. Odjezd do hotelu. Nocleh č. 1.
2. den: Po snídani celodenní prohlídka Moskvy . Návštěva moskevského Kremlu, jehož historie sahá do 12. století. Na jeho teritoriu se nachází jak sídlo vlády, tak církevních představitelů. Poté nás čeká Metro tour. Moskevské metro je famózní turistickou atrakcí, které bylo postaveno v sovětské éře a je dílem nejlepších sovětských architektů. Během okružní jízdy Moskvou nás čeká návštěva Rudého náměstí – označované za centrum nejen Moskvy , ale i celého Ruska. Procházka po Rudém náměstí s katedrálou Vasila Blaženého, kterou nechal postavit Ivan Hrozný u příležitosti osvobození Kazaně od Mongolů v roce 1552. GUMem , “státní obchodem”, který zaujímá východní stranu náměstí. Při okružní jízdě městem uvidíte Katedrálu Krista Spasitele , největší ortodoxní chrám světa. Nádherná stavba není ovšem tak stará jak vypadá, byla postavena v roce 2000 na místě originálu, zdemolovaného Stalinem. Zastavíme se rovněž na famózní vyhlídce – Sparrow Hills, kousek od University. Poté odjezd na letiště a noční let do Irkutsku. (nocleh 2. v letadle)
3. den: Ráno na letišti setkání s místním průvodcem, krátká okružní jízda Irkutskem, poté odjezd do vesnice Listvyanka. Po cestě navštívíme Bajkalské Limnologické museum – jedno ze 3 existujících muzeí jezer a jediné v Rusku. Zde se dozvíte velmi zajímavé informace o fauně, floře a podvodním životě unikátního jezera Bajkal . Odjezd do hotelu na ubytování. Relaxace na hotelu. V podvečer vyjedeme sedačkovou lanovkou do výšky 755 metrů na vrchol jedné z pobřežních hor nad Bajkalem , odkud si vychutnáme nádherný výhled na jezero Bajkal . Nocleh č. 3.
4. den: Po snídani nás čeká plavba lodí na protější břeh jezera k proslulé starobylé železnici. Tato stará bajkalská železnice bývá nazývána “zlatá spona” na železném opasku Ruska – nejdražší a nejhezčí železnice v době carského Ruska. Dnes slouží jako výletní železnice pro turisty. My se projdeme po kolejích k tunelu, zastavíme se na místě, kde původní železnice končí nad jezerem, podíváme se k odstavené historické parní lokomotivě a užijeme si výborný oběd v bajkalské krajině. Poté se opět lodí vrátíme do Litsvyanky. Užijete si relaxaci a osobní volno, ve kterém můžete individuálně navštívit show s trénovanými bajkalskými tuleni (nerpami), nebo se jen tak projít kolem jezera. Nocleh č. 4.
5. den: Po snídani nalodění na loď a odjezd do zátoky Peschanaya (80 km, rychlost lode 50 km/h). Tato zátoka je jedním z nejpůvabnějších a nejpitoresknějších míst na jezeře Bajkal . Čistá písečná pláž tvaru půlkruhu, 750 m dlouhá a 15 až 20 m široká, lemovaná pyramidálními skálami – Bolšaja Belfry (výška 80 m. nad jezerem) a Malaja Belfry (60 m). Na vrcholu se nachází Velká zvonice, první maják na jezeře Bajkal , který byl obsluhovaný manuálně a vyznačoval starým lodím cestu. Unikátní jsou i stormy, které zde rostou, a kterých je pouze několik málo kusů. Zažijete pravou a nedotčenou přírodu Bajkalu . Navečer návrat do Listvyanky. Osobní volno. Nocleh č. 5.
6. den: Po snídani odjezd přes Irkutsk k ostrovu Olchon. Trajektem přejedeme na ostrov, kde po vylodění přesedneme do aut UAZ a vydáme se do 35 km vzdálené vesnice Khuzhir (Chužir). Ubytování v rekreačním centru. Pěší procházka k unikátní skále Šamanka, místní šamanistické svatyni, nejznámější a nejčastěji zobrazované místo na Bajkalu . Olkhon je největší ostrov na Velkém jezeře, často se mu říká miniaturní planeta. Zde můžete vidět typovou variabilitu krajiny: unikátní stepní krajinu, písečné duny, hory, smrkový les, jemuž hrozí vyhynutí. Navíc v mýtech a legendách domorodé populace Burjatů je Olkhon označován jako místo, kde žije hrozný duch jezera Bajkal . V pradávných dobách se zde konaly šamanistické rituály. A konečně – ostrov Olkhon je jednoduše překrásný! Nocleh č. 6.
7. den: Po snídani výlet do Burjatské vesnice: seznámení se s burjatskými rodinami, jejich kulturou, národními tradicemi. Při obědě ochutnáme domácí buryatskou kuchyni. Po obědě se vydáme vozy UAZ na výlet na nejvíce mysteriózní a zároveň nejhezčí místo – Cap Khoboy. Toto místo se nachází na samém konci ostrova. Jestliže se díváte z vody, můžete vidět, že skála má tvar ženského profilu. Místní obyvatelé nazývají tuto skálu “Virgo”. Jde o zkamenělou ženu, která žádala od bohů krásný palác na tomto místě. Ale všechny tyto pověsti a legendy se dozvíte až na místě od průvodce. Kousek odtud zažijete pravý bajkalský piknik. Poté návrat do vesnice Khuzhir. Nocleh č. 7.
8. den: Dopolende odjezd zpět do Irkutsku (trajekt z ostrova). Dle času zastávka ve městě, dokončení prohlídky, odjezd na nádraží a nástup do vlaku na Transsibiřskou magistrálu. Na této nejdelší železnici na světě, která byla postavena za cara Alexandra III za dobu 26 let, strávíme 1 noc. Zažijeme skutečnou atmosféru cestování po 9.288 km dlouhé trati. Ráno se vzbudíme už v Krasnojarsku. Nocleh č. 8. (ve vlaku – lůžkový vagon – 4 osoby)
9. den: Na nádraží se setkáme s místním průvodcem a zahájíme prohlídku města. Krasnojarsk leží na jihu Sibiře na transsibiřské magistrále na řece Jenisej. Byl založen kozáky a žije v něm vice než 1 milion lidí. Čeká nás výjezd lanovkou z skiareálu “Bobrovy Log na vrcholky pohoří Takmakovskaya. Zde se vydáme na vyhlídku na okolní hory. Při této krátké procházce se dostanete do kontaktu se sibiřskou přírodou. Po návratu do měst budeme pokračovat v okružní jízda městem a jeho okolím (přehradní hráz Krasnojarské hydroelektrárny, zastávka na vyhlídce Tsar-Ryba. Návrat do města. Nocleh č. 9.
10. den: Ráno transfer na letiště a odlet do Prahy.

Cena obsahuje:

  • 7 x nocleh v hotelu 3*** se snídaní
  • 1x nocleh v lůžkovém vlaku bez snídaně
  • 1x noční let
  • (kvalitní, nikoliv turistické ubytování)
  • 8x oběd a 2x večeře v místní restauraci a u místní rodiny Burjatů
  • letenka Praha – Moskva – Irkutsk – Krasnojarsk - Praha včetně letištních tax a poplatků
  • transfery a výlety dle programu (včetně vstupů – žádné další platby na místě)
  • Irkutsk – Krasnojarsk (noční vlak po transsibiřské magistrále, lůžkové kupé 4 osoby)
  • lodní výlety na Sibiři
  • trajekt na ostrov
  • návštěva Burjatů včetně oběda
  • průvodce
  • místní průvodci v jednotlivých částech programu

Cena neobsahuje:

  • vízum do Ruska
  • spropitné pro řidiče (cca 40 Eur/os.)

Fakultativně:

  • vízum do Ruska (vyřídí naše CK 1 měsíc před odletem) (příplatek: 1920 Kč)
  • pojištění léčebných výloh a storna do 80 000 Kč (příplatek: 1200 Kč)
  • 1/1 pokoj - povinný pro samostatně cestující osoby (příplatek: 7900 Kč)