Turecko - Kappadokie s pěší turistikou

11 denní zájezd   Turecko Turecko    Zájezdy s lehkou pěší turistikou

   ubytování: hotel       doprava: letecky       strava: polopenze   


– za přírodními krásami středního Turecka

Připravili jsme pro vás velmi zajímavý program s pěší turistikou, zaměřený na poznání nejkrásnějších přírodních míst středního Turecka – oblasti slavné Kappadokie. Navštívíme i oblast nedalekého pohoří Ala Daglari s nejvyššími tureckými vodopády Kapuzbaşi. Projdete romantická údolí s neskutečnými skalními útvary a mnoha do skal vytesanými kostely. Uvidíte několika patrové podzemní město i středisko dervišského řádu Bektaşi. Pro omezení dlouhých přejezdů jsme do programu zařadili dva vnitrostátní lety, které nám spoustu času i ujetých kilometrů navíc ušetří. Během pobytu v Kappadokii budeme celý týden bydlet na jednom místě v Göreme, odkud budeme hvězdicově vyrážet na výlety. Göreme je centrem Kappadokie, je zde nejvíce zajímavostí a mezi zahraničními návštěvníky je oblíbeno pro blízkost jednotlivých přírodních i kulturních zajímavostí.

Turistika je většinou na 3-4 hodiny každý pěší výlet, někdy jsou během jednoho dne zařazeny dva pěší přechody. Jedná se o normální pěší turistiku, někdy jsou prudší sestupy do údolí, ale převýšení není velké.
V případě nepříznivého počasí si CK vyhrazuje právo na změnu programu dle aktuální situace. Pořadí jednotlivých míst může být změněno.

Zájezd připravila a průvodcuje Mgr. Lucie Leikepová.


Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Istanbulu, vnitrostátní let Istanbul – Nevşehir, nocleh.
2. den: GÖREME (UNESCO) – jedna z největších přírodních zajímavostí v Turecku, kde byl v sopečných tufech dešťovou vodou vymodelován pohádkový barevný svět skalních věží, ve kterých lidé vyhloubili řady kostelů s freskovou výzdobou. První seznámení s Göreme, které se považuje za srdce Kappadokie. Ráno průchod „MALÝM ÚDOLÍM LÁSKY“ na okraji Göreme s krásnými věžovitými útvary a výstup na vyhlídku nad údolím Göreme. Prohlídka OPEN AIR MUSEUM s kostely s nádhernými freskami, pod patronací UNESCO. Odpoledne průchod velmi zajímavou částí MESKENDIR VALLEY a RED VALLEY, kterými dojdeme přes řadu nádherných míst na panoramatickou terasu s vyhlídkou do dalekého okolí. Pro zájemce možnost výstupu na AK DAG, tabulovou / stolovou horu, která ohraničuje tuto centrální část Kappadokie, a přechod do Paşabag.
3. den: Podzemní město KAYMAKLI s množstvím chodeb a podzemních tunelů, které je plošně největším podzemním městem v Kappadokii. Fotozastávka u přírodně zajímavého jezera NAR GÖLÜ. Trosky romantického kláštera GÜZELYURT. Turistika v KAŇONU IHLARA s několika zajímavými křesťanskými kostely vytesanými do skal, průchod 7 km dlouhým nejzajímavějším úsekem kaňonu.
4. den: Brzy ráno možnost letu balonem (cca 1 hod. let, cena 130 Eur / os.) nad nejkrásnějšími místy Kappadokie. Let balonem velmi doporučujeme, jedná se o nezapomenutelný zážitek, který Vám umožní prohlédnout si fascinující krajinu Kappadokie z výšky. Tento den věnujeme průchodu několika krásnými kapadockými údolími. První část dne budeme přecházet nejkrásnější částí RED VALLEY a to částí označovanou jako ROSE VALLEY s pohádkovými komíny, kostely s freskovou výzdobou, vinicemi. Posedíme u čaje nebo čerstvého džusu a poté budeme pokračovat do staré vesnice ÇAVUŞIN s jeskynními obydlími a dochovanou částí obrovského kostela sv. Jana. Naše pěší putování zakončíme v místě zvaném PAŞABAG, kde se nacházejí nejzajímavější hřibovité skalní útvary. Přejedeme jen kousek dále a projdeme několika údolími v ZELVE, kde společně koexistovali křesťané a muslimové.
5. den: Turistika v jednom z nejkrásnějších údolí Kappadokie ÇAT VALLEY, kde se nachází množství holubníků, vytesaných do kolmých tufových skal. Na závěr údolí se přijde do rozsáhlého komplexu skalního města AÇIKSARAY se skupinami klášterů, kostelů a obytných prostor. Freskami bohatě zdobený kostel sv. Jana v GÜLŞEHIRU. Odpoledne prohlídka významného místa HACI BEKTAŞ – centra mystického řádu dervišů Bektaši, který byl až do poč. 19. st. politicky velmi významným řádem a měl mnoho následovníků. Dnes na tento řád navazují zejména Alevité, představující 15-20% obyvatel Turecka. Městečko AVANOS ležící u nejdelší řeky Turecka Kizilirmak, „Červené řeky“. SARIHAN – velmi dobře dochovaný han, který byl zastávkou na karavanních cestách. Návštěva dílny na výrobu keramiky.
6. den: Výlet do pohoří Hodul, nejprve si prohlédneme KOSTEL SV. THEODORY a poté nad vesnicí Yeşilöz budeme přecházet krajinou s panoramatickými výhledy na nejvyšší vulkán Kappadokie Erciyes Dagi (3 916 mnm.). Ke konci sestoupíme do majestátního skalnatého údolí, lemovaného kolmými stěnami a putování zakončíme v antickém městě Sobesos. ŞAHINEFENDI – SOBESOS – vykopávky římského města, kde archeologové objevili římské lázně, hrobky, baziliku a podlahové mozaiky. Nádherné ÚDOLÍ SOGANLI, kde se nachází množství starých kostelů a klášterů s freskovou výzdobou, jedno z nejmalebnějších a velmi málo navštěvovaných míst, ležící na okraji Kappadokie, mimo obvyklé turistické trasy.
7. den: Dokončení prohlídky nejkrásnějších kapadockých údolí. Průchod Údolím lásky – LOVE VALLEY na okraj Uçhisaru. Ukázka tradičního zpracování onyxu, výroba šperků z místních drahých kamenů (tyrkys, sultanit...) a nevynecháme ani ochutnávku kapadockých vín. UÇHISAR – nejvýše položená pevnost v Kappadokii, průchod starým skalním městem, výhledy na údolí Göreme, nákupy suvenýrů v místních krámcích. Průchod PIGEON VALLEY – Údolím holubníků, které ve své druhé části připomíná svými mohutnými skalními stěnami Grand Canyon – do Göreme a prohlídka několika kostelíků a falických věží v této okrajové části městečka. K večeru výstup na vyhlídku nad Göreme, západ slunce (podle počasí uskutečníme již některý den dříve).
8. den: Transfer do oblasti pohoří ALA DAGLARI, které je součástí Tauru. Pohoří Ala Daglari je dosud neobjeveným rájem. Přírodní krásy a relaxace u několika stupňových vodopádů KAPUZBAŞI. Odpoledne volný program - možnost krátkých pěších vycházek k několika vodopádům, posezení u řeky...
9. den: Nádherný skalní klášterní komplex s nejlepšími freskami v rámci celé Kappadokie ESKI GÜMÜŞLER. Delší přejezd na pobřeží Středozemního moře. Prohlídka areálu římského města DIOCAESAREA (dnešní Uzuncaburç) s nejlépe dochovaným Diovým chrámem v Malé Asii, malebně položeným divadlem, 22,5 metru vysokou 2300 let starou obytnou věží aj.
10. den: Volný den u moře. Odpoledne pro zájemce, kteří by nechtěli strávit celý den u moře, možnost kratšího výletu k JESKYNÍM NEBE A PEKLO, plavba na ostrůvek s hradem KIZKALESI, koupání na písečné pláži u středověkého hradu KORYKOS.
11. den: Odlet z Adany přes Istanbul zpět do ČR.

Cena obsahuje:

  • 10x ubytování v hotelích ve 2lůžk. pokojích (7x Göreme, 1x Ala Daglari, 2x na pobřeží Středozemního moře)
  • 10x polopenzi
  • leteckou dopravu Praha – Istanbul – Nevşehir a Adana – Istanbul – Praha
  • veškeré transfery dle programu (většinou mikrobusy)
  • českého a tureckého průvodce

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a rozšířeného storna (příplatek: 530 Kč)