Toulky Kalábrií a Apulií

11 denní zájezd   Itálie Itálie    Podrobné poznávací okruhy

   ubytování: apartmán       doprava: autobusem       strava: snídaně   


Malý kousek ráje na zemi leží ve žhavé jižní Itálii a jmenuje se Kalábrie a Apulie. Její dějiny dokumentují ruiny řeckých staveb (Metaponto), středověká opatství a byzantské kláštery, normanské hrady, osamělá městečka na kopcích, vykopávky starobylého města Sybaridy, unikátní architektonické skvosty a exotika Apulie, obydlí vyhloubená do skály (Matera) a trullská vesnice Alberobello, četné památky UNESCO.


Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v ranních hodinách.
2. den: Cesta napříč Itálií, dojezd do Kampánie, PAESTUM (UNESCO), „Poseidonovo město“ a přímořské letovisko, nejvýznamnější archeologický areál v Kampánii, dórská bazilika, Héřin a Poseidónův chrám, muzeum, odpolední koupání.
3. den: Krásy a romantika krajů Basilicata a Calabria, RIVELLO, původně řecké městečko vysoko v horách, byzantské kostelíky a barokní kostel San Nicolo, úchvatné vyhlídky, klášter San Antonio, MARATEA v panensky čistém zálivu Golfo di Policastro, koupání na nejkrásnější pláži nebo pěšky podél přímořských skal do přístavu nebo kolem jeskyní, Muzeum Cedro v Santa Maria di Cedro s ochutnávkou, DIAMANTE, atmosféra přímořského městečka, hotel blízko moře, koupání nebo návštěva centra, fakult. večeře.
4. den: Den pro NP Pollino, romantická horská cesta napříč Kalábrií, SCALEA, ranní zastávka pro fotografy, scenérie NP a vyhlídky na Monte Pollino, MORANO CALABRO, horské městečko na pyramidovém kopci, klášter San Bernardino, hrad, kapucínský klášter s vyhlídkovou terasou, přírodní ráj, albánské městečko CIVITA, turistika ke kouzelné soutěsce Raganello k Ďáblovu mostu nebo Albánské muzeum, ubytování, apartmánové vily v oblasti Corigliano, koupání a relax na plážích, večeře.
5. den: Městečko CORIGLIANO CALABRO, kostel San Antonio, prohlídka hradu s vyhlídkou, SIBARI, archeolog. areál jednoho z nejbohatších měst Velkého Řecka starověké Sybaridy, archeologické muzeum, do hor přes CERCHIARA DI CALABRIA, klášter z 11. stol. Santa Maria delle Armi na hoře Monte Sellaro, poutní místo s unikátní relikvií, vyhlídka na Sibarskou úžinu, termální siřičité lázně Grotte delle Ninfe, léčivý relax, koupání, večeře.
6. den: Celodenní odpočinek na pláži u moře nebo fakultativně výlet na jih poloostrova: foto věže Torre Melissa, CROTONE, původně achájské město, centrum vinařského kraje Marchesato, působiště Pythagorovy filosofické školy, katedrála a pevnost s vyhlídkami, nejvýchodnější kalábrijský mys Capo Colonna s archeologickým areálem s pozůstatkem Héřina chrámu, mohutným dórským sloupem, působivý mohutný aragonský hrad Le Castella, koupání v zálivu Golfo di Squillace, cesta vinařským krajem Ciró, večeře a ochutnávka místních specialit s výkladem.
7. den: Půvabné městečko ROSSANO, kdysi centrum byzantské civilizace, byzantský kostelík, barokní katedrála s freskou z 9. st. Madonnou Acheropitou, muzeum Diocesano (s Purpurovým kodexem ze 6. stol.), cesta k NP Sila, lehká turistika v přírodním parku Cozzo del Pesco s věkovitými gigantickými kaštany, byzantský klášter Pathirion (exteriéry) v krásném přírodním prostředí, návrat, koupání, večeře.
8. den: Cesta do Apulie, kouzelné mysy Capo Spúlio a pohled na hrad Rocca Imperiale, starověké METAPONTO, centrum bohatého antického městského státu, kde žil Pythagoras, monumentální dórský chrám bohyně Héry s 15 sloupy, cesta podél Tarentského zálivu, TARENT, staré město na ostrově, antické muzeum, přístav, románská katedrála z 11. st., aragonská pevnost, rybářský přístav a rybí speciality, cesta Apulií do „údolí trullů“, pohledy na bílé město LOCOROTONDO, podvečerní ALBEROBELLO (UNESCO), asi 1.500 domků, kostel, obchůdky s vínem, likéry a suvenýry, ochutnávka s výkladem.
9. den: Exotická a tajemná Apulie a Basillicata, oblast Valle d´Itria s ojedinělou architekturou bílých domků s kuželovitými střechami – trully, ranní foto ALBEROBELLO, kostel Cosmy a Damiána, fascinující MATERA (UNESCO), městečko na okraji hluboké strže, historické Sassi s obydlími a skalními kostely ve skalách, městečko, kde se natáčela spousta hist. filmů např. Umučení Krista od Mela Gibsona, prohlídka s místním průvodcem (místo popsané v knize Kristus se zastavil v Eboli), GRAVINA DI PÚGLIA v pohoří Murge, jeskynní obydlí z doby bronzové a kostel ve stěnách hluboké rokle, normanská katedrála, fakultativně večeře.
10. den: BARI, hlavní město Apulie, kdysi centrum byzantských i normanských vládců jižní Itálie, staré město s dominantou baziliky sv. Mikuláše a katedrála v apulsko-románském stylu, unikátní oltářní baldachýn a biskupský stolec, normansko-štaufská pevnost a hrad Rogera II. a Fridricha II., exotika tržnic a úzkých uliček starého města, přístav, možnost oběda v rybí restauraci, koupání a odpočinek na pláži, nebo odpolední prohlídka města, slavné divadlo Petruzzelo a Picini, guvernérský palác, v podvečer odjezd do ČR.
11. den: Návrat do ČR večer.

Cena obsahuje:

  • dopravu autobusem
  • 8x ubytování (4x hotel, 4x apartmánové vily - dva 2lůžkové pokoje)
  • 8x snídani
  • 4x večeři
  • průvodce

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 330 Kč)
  • fakultativní výlet 6. den - od 25 osob (příplatek: 650 Kč)
  • 1/1 pokoj - povinný při nedoobsazení (příplatek: 3400 Kč)
  • večeře 9. den (příplatek: 580 Kč)
  • večeře 3. den (příplatek: 480 Kč)