Zapomenutý svět Východního Pruska, Kaliningradská oblast a severovýchodní Polsko

10 denní zájezd   Rusko Rusko    Podrobné poznávací okruhy

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: snídaně   


Tento zájezd je určen pro zcestovalé turisty, kteří viděli skoro vše a kteří hledají něco unikátního, něco pro fajnšmekry. Zatím se sem nehrnou davy turistů, nicméně díky tomu zdejší místa zatím neztratila svou autenticitu. Že tudy historie procházela zkušený návštěvník vidí na každém kroku.


Program zájezdu

1. den: Odjezd ve večerních hodinách.
2. den: Brzy ráno příjezd do PŁOCKA, historické metropole Mazovska s nádhernou polohou na břehu Visly. Prohlédneme si Tumské návrší s katedrálou, zbytky hradu, rynek, Mazovské muzeum s nejobsáhlejší sbírkou secesního umění na světě. Po krátkých zastávkách u hradu mazovských knížat v CIECHANOWĚ a u hradu německých rytířů v NIDZICI se přesuneme k památníku slavné bitvy u GRUNWALDU. Nocleh.
3. den: Dopoledne prohlídka OLŠTÝNU s překrásným zámkem, katedrálou a starým centrem. Pak se přesuneme do MORĄGU, rodiště německého filosofa Herdera, jehož působení je spjato s Královcem. Cestou na hotel ještě navštívíme DOBRE MIASTO s mohutným kolegiátním kostelem a LIDZBARK WARMIŃSKI s biskupským zámkem s malebnou polohou v meandru řeky Łyny. Nocleh před hranicemi s Ruskem.
4. den: V ranních hodinách přechod polsko-ruské hranice. Hned za přechodem zastávka v JÍLOVÉM s památníkem slavné bitvy mezi Napoleonem a ruskou armádou roku 1807 a ruinami křižáckého hradu. Následně přejezd do KRÁLOVCE (Kaliningrad ), kde si prohlédneme katedrálu a zbytky starého opevnění se vstupními branami. V podvečer procházka po rekonstruované Rybářské vesnici. Třikrát nocleh v Kaliningradu .
5. den: Nejprve přejedeme do města BALTIJSK (Pillau), což byla do roku 2010 uzavřená vojenská zóna. Městu vévodí stará pruská pevnost, muzeum Baltské flotily a slavný maják se sochou Petra Velikého. Posléze navštívíme přímořské letovisko JANTARNYJ (Palmnicken) - středisko zpracování jantaru. Zbytek dne strávíme v letovisku SVETLOGORSK (Rauschen), kde se pokocháme nádhernou architekturou luxusních vilek, sanatorií, promenád a úchvatnou pláží.
6. den: Výlet do královského lázeňského města ZELENOGRADSK (Cranz) s mnoha úchvatnými předválečnými vilami, které si nechala postavit německá smetánka a do národního parku na KURSKOU KOSU.
7. den: Ráno se přesuneme do TYLŽE (Sovetsk) na hranicích s Litvou, proslaveného tylžským mírem, mostem královny Luisy a místním sýrem. V sousedním NEMANU (Ragnit) nás uchvátí mohutné trosky řádového hradu. Ve vesnici MAJOVKA (Georgenburg) si prohlédneme zbytky biskupského zámku s přilehlým hřebčínem. Poslední zastávkou v Kaliningradské oblasti bude město ČERŇACHOVSK (Insterburg) s ruinami hradu řádu německých rytířů a neogotickou katedrálou. Nocleh ve městě GUSEV (Gumbinnen).
8. den: Ráno přejezd přes Litvu do Polska. V závislosti na době trvání přechodu hranic možnost krátkých návštěvy SUWALEK a kamaldulského kláštera na jezeře WIGRY. Odpoledne plavba po AUGUSTÓWSKÉM KANÁLU. Nocleh v Augustówě.
9. den: Dopoledne si v KRUSZYNIANECH prohlédneme unikátní dřevěnou mešitu využívanou potomky Tatarů a následně barokní synagogu v židovském městečku TYKOCIN. Nakonec se pokocháme krásou zámku Branických připomínající francouzské Versailles v kosmopolitním BIAŁYSTOKU, kde se mísí polská a běloruská kultura i tradice. Noční přejezd domů.
10. den: Návrat do ČR v ranních hodinách.

Cena obsahuje:

  • Pojištění léč. výloh a storna
  • doprava autobusem
  • 7x nocleh v hotelu se snídaní ve 2lůž. pokojích
  • vedoucí zájezdu

Fakultativně:

  • večeře (příplatek: 1990 Kč)
  • vízum do Ruska (příplatek: 2500 Kč)
  • 1/1 pokoj povinný při nedoobsazení (příplatek: 2500 Kč)