Norsko - NP Jotunheimen, Rondane a "zlatý okruh" - autobusem

10 denní zájezd   Norsko Norsko    Zájezdy s lehkou pěší turistikou

   ubytování: hotel       doprava: autobusem       strava: polopenze   


Málokterá země je nabitá přírodními skvosty, tak jako Norsko. V tomto zájezdu poznáte NP Jotunheimen, Rondane a rozhodně nevynecháme legendární Golden Road s Trolí cestou a Geiranger fjordem. Tato vyhlášená místa „zlatého okruhu“ poznáte během dvou dnů s turistikou nedaleko Geiranger fjordu. Ubytování budeme celkem na čtyřech místech v hotelu „skandinávského typu“ (neočekávejme luxus švýcarských a rakouských *** hotelů) s polopenzí. Tento zájezd je především určen milovníkům příjemné turistiky.


Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR, noční trajekt do Švédska.
2. den: Přejezd do DOMBÅSU kolem největšího norského jezera Mjøsa a města Lillehammer, dějiště zimních olympijských her v r. 1994. Ubytování (3x na stejném místě).
3. den: NP RONDANE. Okruh od chaty SMUKKSJŐSETER ke kamenné chatě PEER GYNTA, postavené na břehu skalnatého kaňonu horské říčky. Návrat jinou cestou s výhledy ze sedla (4 h, ↑200 m, ↓200 m). V závěru dne výstup k unikátní přírodní zajímavosti - ZEMNÍM PYRAMIDÁM (2 h, ↑150 m, ↓150 m).
4. den: Východní část NP JOTUNHEIMENU, nejvyššího pohoří Skandinávie. Jezero GJENDE (984 m) a přejezd lodí do Memurubu. Jedna z nejznámějších norských túr přes BESSEGEN s malebnými výhledy na jezera a na druhou nejvyšší horu GLITTERTIND (2 465 m) (8 h, ↑1160 m, ↓1160 m). Pro zájemce možnost méně náročné túry kolem jezer RUSSVATNET (984 m) a BESSVATNET (1 174 m) k jezeru Gjende (6 h ↑800 m, ↓800 m).
5. den: První část jízdy po „ZLATÉM OKRUHU“: Procházka k širokému lesnímu vodopádu (2 h, ↑200 m, ↓200 m), průjezd monumentálním údolím ROMSDALEN. Zastávka u 1 000 m vysoké výzvě horolezcům TROLLVEGEN. Výhled na odvážně vedenou silnici ve skalní stěně u TROLLSTIGEN. Ubytování.
6. den: Druhá část „ZLATÉHO OKRUHU“: Plavba trajektem přes Norddalsfjorden, překrásná túra od jezera EIDSDALSVATNET do sedla Solfkaret až na hranu Nonshornet s fantastickým výhledem na fjord SUNNYLVSFJORDEN (6 h, ↑820 m, ↓820 m), sjezd „Orlí cestou“ do GEIRANGERU a následné stoupání do 1 000 m výše. Zastávka na vyhlídkovém místě a přejezd na nocleh (2x na stejném místě).
7. den: Střed pohoří JOTUNHEIMEN. Cesta autobusem do výšky 1 841 m k chatě JUVASSHYTTA, pěšky úbočím s výhledy na nejvyšší vrcholy (5 h, ↑500 m, ↓500 m). Přejezd zpět na nocleh.
8. den: Západ pohoří JOTUNHEIMEN. Odpočinková túra od chaty SOGNEFJELLSHYTTA. Tundra, přechody říček po kamenech, výběžky ledovce (4 h, ↑150 m, ↓150 m). Dřevěný sloupový kostel a skanzen v horském středisku LOM. Cesta busem severskou krajinou na náhorní plošině VALDRESFLYE. Za příznivých podmínek možnost zahlédnout stádo sobů.
9. den: Přejezd do Švédska na noční trajekt.
10. den: Návrat do ČR.

Cena obsahuje:

  • doprava klimatizovaným autobusem
  • trajekty
  • 7x ubytování v hotelu s polopenzí
  • průvodce

Fakultativně:

  • příplatek za lůžko ve 4 lůžkové kajutě tam i zpět (nutno hlásit při přihlášení) (příplatek: 1600 Kč)
  • pojištění léčebných výloh a rozšířeného storna (příplatek: 500 Kč)
  • 1/1 pokoj - zde povinný při nedoobsazení (příplatek: 8000 Kč)