Madrid - pokladnice umění

5 denní zájezd   Španělsko Španělsko    Krátkodobé poznávací zájezdy

   ubytování: hotel       doprava: letecky       strava: snídaně   


Náš letecký poznávací zájezd do středního Španělska Vás zavede do metropole Madrid i starobylého Toleda a slavného rozlehlého komplexu kláštera a královského sídelního paláce El Escorial.


Program zájezdu

1. den: Dle let. řádu odlet s průvodcem z Prahy, přílet do MADRIDU . Transfer na ubytování do hotelu. První část prohlídky Madridu . Podíváme se na náměstí Sluneční brány (Puerta del Sol), srdce celého Španělska, ke Královskému divadlu a na Východní náměstí (Plaza Oriente), ke katedrále Almudena a dále po Calle Mayor, k půvabné Plaza de la Villa až na Plaza Mayor, úchvatné obdélníkové náměstí, které je po celém svém obvodu obklopeno červenými domy s balkony, mansardovými okny, ozdobnými věžičkami a kterému dominuje jezdecká socha krále Filipa III.
2. den: Dopoledne je pro zájemce připraven fakult. výlet za hranice města. Společně místní dopravou na úpatí pohoří Sierra de Guadarrama, k prohlídce paláce a kláštera Filipa II. EL ESCORIAL (UNESCO). Stavba odráží královu oddanost katolické víře, k níž se přidává nespočet uměleckých děl, královská knihovna s jedinečnými freskami, mramorový královský panteon atd. Po návratu do MADRIDU prohlídka další části města. Vydáme se na Paseo del Prado, třídu umění světového věhlasu. Na pár set metrech zde stojí trojice skvostných uměleckých sbírek, jimž dominuje skvělé Museo del Prado, galerie v sobě soustřeďuje největší kolekci španělských mistrů na světě (obrazy Velázqueze, Goyi, El Greka, Zurbarána, Ribery či Murilla). Na své si přijdou i milovníci děl italských, francouzských nebo anglických malířů. Především 20. stol. je zastoupeno v Museo Reina Sofía, nejznámějším exponátem je Picassova Guernica. Pozadu nezůstává ani Museo Thyssen-Bornemisza, na jehož stěnách je dokumentováno 8 stol. výtvarného umění.
3. den: Ráno fakult. výlet do TOLEDA (UNESCO). Středověké městské opevnění, kamenné uličky, náměstí, paláce a nesčetné svatostánky doslova dýchají historií a na každém kroku připomínají staleté soužití tří místních kultur, křesťanské, židovské a muslimské. Z náměstí Zocodover, původně dobytčího trhu, se vydáme k dominantě města, Alcázaru, v němž dnes sídlí vojenské muzeum. Pokračujeme k monumentální katedrále, perle vrcholné gotiky s příměsí dalších slohů a kolem radnice dojdeme ke kostelu Santo Tomé, v němž je vystaveno jedno z nejznámějších děl slavného El Greca, Pohřeb hraběte Orgaze. Zastavíme místních synagog a společnou procházku zakončíme u kláštera San Juan de los Reyes, který nechala postavit samotná katolická veličenstva, Isabela Kastilská a Ferdinand Aragonský. Po návratu do MADRIDU indiv. volno, nebo např. k návštěvě věhlasných madridských muzeí.
4. den: Fakultativní výlet do ALCALÁ DE HENARES(UNESCO), města kultury a vzdělanosti. Nejslavnějším místním rodákem je nepochybně světoznámý Miguel de Cervantes, po kterém je pojmenováno zdejší náměstí Plaza de Cervantes s Corral de Comedias, jedno z nejstarších stále fungujících divadel v Evropě. Ze Cervantesova náměstí vybíhá Calle Mayor, lemované v celé své kilometrové délce sloupovím. Nevynecháme ani budovy univerzity, např. renesanční Colegio de San Ildefonso, jež dnes slouží jako rektorát, místní katedrálu nebo biskupský palác. Po návratu do MADRIDU možnost návštěvy Královského paláce (Palacio Real), jež se řadí mezi nejrozsáhlejší svého druhu v Evropě nebo muzea koridy Las Ventas, popř. fotbalového stadionu Realu Madrid (Santiago Bernabéu).
5. den: Dokončení prohlídky MADRIDU . Projdeme se po okázalé Calle Alcalá, dále po rušné Gran Vía, zamíříme na Plaza Cibeles a přijdeme až k Parku Retiro. Individuální volno a dle let. řádu transfer na letiště a odlet do Prahy.

Cena obsahuje:

  • leteckou přepravu Praha - Madrid – Praha
  • kabinové zavazadlo dle podmínek let. společnosti
  • letištní taxy
  • transfer z/na hotel
  • 4x ubytování v hotelu*** - 2lůžkové pokoje s příslušenstvím
  • 4x snídani
  • průvodce

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 180 Kč)
  • 1/1 pokoj - zde povinný při nedoobsazení (příplatek: 3600 Kč)
  • zavazadlo k odbavení do hmotnosti max. 23 kg (příplatek: 1350 Kč)
  • výlet vlakem do Toleda (příplatek: 800 Kč)
  • Fakultativní výlety do kláštera El Escorial a do města Alcalá de Henares stačí uvést na místě, výlety jsou realizované místní železniční dopravou.