Norsko - NP Jotunheimen, Rondane

8 denní zájezd   Norsko Norsko    Zájezdy s lehkou pěší turistikou

   ubytování: hotel       doprava: letecky       strava: polopenze   


Málokterá země je nabitá přírodními skvosty, tak jako Norsko. V tomto zájezdu poznáte nejkrásnější norské národní parky - NP Jotunheimen a NP Rondane. Tyto vyhlášené parky poznáte během několika turistických výletů, menší či větší obtížnosti s možností volby. Rozhodně však nevynecháme legendární Trolí stezku a nádherný Geiranger fjord a k němu vedoucí Orlí cestu. Úchvatná vyhlídka z hory Dalsnibba bude vyvrcholením této jedinečné cesty. Pokud nám to dovolí počasí nevynecháme ani pohled na nejvyšší horu Norska. Cestou si prohlédneme některá zajímavá místa jako např. Skokanský areál v Lillehammeru. Ubytováni budeme na čtyřech místech v hotelu „skandinávského typu“ (neočekávejme luxus švýcarských a rakouských ***hotelů) s polopenzí. Tento zájezd je určen milovníkům příjemné turistiky.


Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Osla , ubytování v Oslo .
2. den: NP RONDANE. Přejezd z Osla do centra NP Rondane, do městečka Otta, cestou prohlídka olympijského skokanského areálu v Lillehammeru 150 m). Výstup (2 hod., ↑150 m, ↓150 m) k unikátní přírodní zajímavosti - ZEMNÍM PYRAMIDÁM. Ubytování OTTA (první večeře).
3. den: NP RONDANE – vystoupáme podél řeky k horskému jezeru Rondvatnet a chatě Rondvassbu, odkud jsou úchvatné pohledy na okolní vrcholy a sedla. Návrat na ubytování do Otty .
4. den: Dnes poznáme východní část NP JOTUNHEIMEN, nejvyššího pohoří Skandinávie. Jezero GJENDE (984 m) a přejezd lodí do Memurubu. Jedna z nejznámějších norských túr přes BESSEGEN s malebnými výhledy na jezera a na druhou nejvyšší horu GLITTERTIND (2 465 m) (8 hod., ↑1160 m, ↓1160 m). Pro zájemce možnost méně náročné túry kolem jezer RUSSVATNET (984 m) a BESSVATNET (1 174 m) k jezeru Gjende (6 hod., ↑800 m, ↓800 m), návrat na ubytování do OTTY .
5. den: Objedeme slavný „ZLATÝ OKRUH “: průjezd monumentálním údolím ROMSDALEN . Zastávka u 1 000 m vysoké výzvě horolezcům TROLLVEGEN . Výhled na odvážně vedenou silnici ve skalní stěně u TROLLSTIGEN. Vyjedeme proslulou trolí stezkou a nahoře se projdeme po vyhlídkové plošině a okolí, poté přejedeme neméně slavnou Orlí stezkou k nejproslulejšímu a nejhlubšímu z norských fjordů, ke Geirangerfjordu , kde bude možnost plavby nebo procházky k vodopádu STORSÆETERFOSSEN. A pak už na vystoupáme na vyhlídkovou horskou plošinu Dalsnibba (1 476 m n.m.), kde se můžeme kochat výhledy na Geirangerfjord a široké okolí. Ubytování nedaleko městečka LOM .
6. den: Výlet do oblasti nejvyšší hory Norska - Galdhopigen ve středu pohoří JOTUNHEIMEN . Cesta autobusem do výšky 1 841 m k chatě JUVASSHYTTA, pěšky úbočím s výhledy na nejvyšší vrcholy, případně fakultativně výstup s místním průvodcem na nejvyšší vrchol (5 hod., ↑500 m, ↓500 m). Prohlídka městečka LOM a místního skanzenu, návrat na ubytování.
7. den: Odpočinková túra od chaty SOGNEFJELLSHYTTA. Tundra, přechody říček po kamenech, výběžky ledovce (2 hod., ↑150 m, ↓150 m). Později odpoledne přejezd na ubytování.
8. den: Přejezd do Osla , odlet z Osla do Prahy.

Cena obsahuje:

  • zpáteční letenka Praha - Oslo včetně letištních tax a poplatků
  • dopravu autobusem na výlety
  • trajekty
  • 7x ubytování v hotelu s polopenzí
  • průvodce

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a rozšířeného storna do 40 000 Kč (příplatek: 480 Kč)
  • 1/1 pokoj - zde povinný při nedoobsazení (příplatek: 8000 Kč)