Černohorská pohoří Durmitor a Prokletije

9 denní zájezd   Černá Hora Černá Hora    Zájezdy s lehkou pěší turistikou

   ubytování: apartmán       doprava: autobusem       strava: polopenze   


Nechte se zlákat na výpravu do romantických tajemných pohoří Durmitor a Prokletije, která nabízí malebná jezera, rozmanité doliny i vysoké vápencové masivy. Můžete podniknout náročnější výlety nebo zvolit jednodušší varianty a kochat se zdejší nádhernou přírodou.


Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v dopoledních hodinách.
2. den: Příjezd do oblasti DURMITORU (UNESCO), do ŽABLJAKU, možnost pěší procházky kolem ČERNÉHO JEZERA, které je vstupní branou do Durmitoru, cestou Titova jeskyně.
3. den: Odjezd do Sedla a výstup k nádhernému horskému jezeru ZELENI VIR, které leží nadm. výšce 2 028 metrů pod nejvyššími vrcholy Durmitoru, kterým dominuje nejvyšší vrchol Bobotov Kuk. Cesta k autobusu vede pod geologicky velmi zajímavou skupinou ŠARENI PASOVI. Možnost prodloužení o výstup od jezera Zeleni Vir na nejvyšší vrchol Durmitoru BOBOTOV KUK (2 522 m n. m.), odkud má člověk celý Durmitor jako na dlani, nebo o výstup na jeden z vyhlídkových vrcholů ve skupině Šareni Pasovi (výška 2 248 s 2 236 m n. m.).
4. den: PRUTAŠ – jedinečný vápencový vrchol v jižní části Durmitoru. Výstup z doliny Dobri do přes sedlo Škrčko ždrijelo na vrchol PRUTAŠ (2 393 metrů), který se nachází nad impozantním kaňonem Sušice a nedaleko nejvyšších vrcholů Durmitoru, takže nabízí nádherná kruhová panoramata. Sestup do doliny Todorov.
5. den: Výstup od Černého jezera přes Brojište na PLANINU SKLONIŠTE, odkud jsou jedinečné výhledy na skupinu MEDED s několika vrcholy přesahujícími nadm. výšku 2 200 metrů. Cesta pokračuje přes Prlu k jeskyni LEDOVA PEČINA pod vrcholem Obla glava a kolem několika salaší zpět k Černému jezeru. Odpoledne přejezd do oblasti pohoří PROKLETIJE, k PLAVSKÉMU JEZERU, které leží mezi pohořími Prokletije a Visitor.
6. den: Přejezd do městečka GUSINJE a turistika v nejkrásnější oblasti PROKLETIJE, v masívu VOLUŠICA, jehož vrchol TALJANKA (2 056 metrů) je nejlepším vyhlídkovým bodem této oblasti. Výstup z malebné doliny GRBAJA na překrásné vyhlídky např. Maja Can (1823 m), kde můžete vychutnat výhledy na mohutný masiv Karanfilu.
7. den: Výlet z městečka Gusinje k PRAMENŮM ALIHO PAŠI, které mají údajně zázračnou moc a odtud buď možnost většího výletu na masiv VEZÍROVA BRADA nebo procházka do vesničky Vusanje.
8. den: Několik možností pěších tras různé náročnosti. 1. Nejnáročnější je turistika (pouze pro velmi zkušené a zdatné turisty) v masivu vápencového a krasového pohoří VISITOR, kde se nabízejí nádherné výhledy na Plavsko-gusinjskou kotlinu a masív pohoří Prokletije. 2. Možnost výjezdu místní dopravou pod HRIDSKÉ JEZERO, které leží v nadm. výšce 2 000 metrů a kolem něj byla vyhlášena přírodní rezervace. Okruh kolem jezera. 3. Výlet na pláně masivu KOFILJAČA, který se nachází na západní straně od Plavského jezera a odkud se nabízí pěkné vyhlídky na Plavské jezero i masiv Visitoru. 4. Odpočinkový den v PLAVU, městě s mnoha muslimskými památkami z dob osmanské nadvlády, procházka kolem PLAVSKÉHO JEZERA. Večer odjezd do ČR.
9. den: Příjezd do ČR v podvečerních hodinách.

Cena obsahuje:

  • dopravu autobusem
  • průvodce
  • pojištění léčebných výloh a storna
  • 6x nocleh (dvoulůžkové pokoje)
  • 6x polopenzi