Havajské ostrovy

15 denní zájezd   USA USA    Vzdálené země

   ubytování: hotel       doprava: letecky       strava: vlastní   


Málokde na světě najdeme tak různorodou krajinu jako na tomto pacifickém souostroví. Ostrovy jsou opravdovým rájem pro turisty. Můžeme zde obdivovat krásné bílé pláže, divoce rozeklané horské hřebeny, bujnou vegetací porostlá údolí, deštné pralesy, impozantní kaňon nazývaný „Grand Canyon Pacifiku“, měsíční krajinu sopečných polí s vystupujícími kužely sopek ale také pulsující, kosmopolitní město Honolulu se světoznámou pláží Waikiki. Všechny tyto krásy zanechají v návštěvníkovi nezapomenutelnou a pestrou mozaiku dojmů.

Zájezd připravila a průvodcuje Ing. Martina Kosková


Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Honolulu.
2. den: HANAUMA BAY – přírodní rezervace, mořem zatopený kráter sopky s nádhernými korály, kolem kterých plují barevné rybičky, působivé zelení porostlé stěny kráteru. Nenáročný pěší výlet na nejvýchodnější mys ostrova MAKAPUU POINT, odkud se naskýtají dechberoucí výhledy na rozeklané hory Koolau Range spadající do vod oceánu. HONOLULU – metropole Havajských ostrovů. Rozmanité město plné kontrastů – mrakodrapy, křesťanské kostely, čínská čtvrť, japonské svatyně, pestrá směsice obyvatelstva. Čtvrť WAIKIKI – pestrá a živá turistická oblast s vyhlášenou pláží.
3. den: Okruh po ostrově OAHU. Průjezd pohořím Koolau Range. Zastávka na vyhlídce NUUANU PALI, ze které je nádherný výhled na SV pobřeží a na rozeklané vrcholky s bujnou vegetaci při jejich úpatí. Chrám BYODO-IN - věrná kopie stejnojmenného chrámu v japonském Uji. Chrám obklopuje zahrada s mostíky. Uvnitř návštěvníci obdivují velkého zlatého budhu. Zastávka na pobřeží s vyhlídkou na ostrůvek ve tvaru klobouku CHINAMAN´S HAT. KUALOA RANCH krásně zasazený na úpatí hor. Zastávky na severním pobřeží u chrámu Mormon Temple a vyhlídce na bílé pláže. WAIMEA VALEY – botanická zahrada, procházka údolím s tropickou vegetací k vodopádu WAIMEA FALLS (možnost vykoupání). Cesta zpět do Honolulu středem ostrova podél plantáží cukrové třtiny.
4. den: PEARL HARBOR – památník obětem japonského útoku ze dne 7.12.1941. Arizona Memorial, který byl vybudován nad potopenou lodí USS Arizona. Možnost prohlídky ponorky Bowfin a také křižníku USS Missouri, na které 2.9.1945 v Tokijském zálivu převzal generál Mc Arthur kapitulaci Japonska. Pěší výlet bujnou vegetací k vodopádu MANOA FALLS, který spadá z ohromné výše přilehlých hor. DIAMOND HEAD – vyhaslá sopka. Krátká vycházka na hranu kráteru, ze které se otevírá překrásný výhled na JV část pobřeží Oahu, především na oblast Waikiki a Honolulu.
5. den: Přelet na ostrov KAUAI – nejzelenější ostrov Havajských ostrovů. Ostrov nabízí mnoho různých typů krajiny a je považován za přírodní ráj. Výlet k dvojitému vodopádu WAILUA FALLS, jehož vody spadají do 55 m hlubokého skalního kráteru.
6. den: WAIMEA KAŇON – jedinečný přírodní úkaz, mohutný kaňon dosahující 1088 m je též přezdíván Grand Canyon Pacifiku. Zastávky na vyhlídkách, ze kterých jsou fascinující pohledy do hlubokého kaňonu a přilehlých údolí. Pěší výlet s vyhlídkami na údolí , jejichž vysoké stěny se skalními žebry ústí v jedinečné pobřeží Na Pali, z PIHEA TRAIL je též vidět jedinečná bažinatá oblast Swamp. Městečko WAIMEA se sochou Kapitána Cooka, který v roce 1778 vstoupil na půdu ostrova, jako prvního z Havajských ostrovů.
7. den: KALALAU TRAIL – výlet částí nejznámější pobřežní stezky na Havajských ostrovech vedoucí podél rozeklaného pobřeží Na Pali s úchvatnými výhledy na nekonečný oceán a tropickou vegetaci na svazích hor. Možnost vykoupání na krásné KEE BEACH ležící u východiska trailu. Národní přírodní rezervace a botanická zahrada LIMAHULI ležící na terasách svahů tvořících začátek pobřeží Na Pali. Krásná zahrada se zbytky teras a obydlí původních Havajců. Vyhlídka na KILAUELA LIGHTHOUSE – kdysi významný maják ležící na skalním ostrohu.
8. den: Přelet na ostrov HAVAJ nebo též BIG ISLAND. Nejjižnější a největší z Havajských ostrovů. Východní pobřeží HAMAKUA. Útesy nad pobřežím vystupují z moře a protkávají je vodopády. Do pobřeží se zařezávají majestátná údolí. Návštěva největšího z nich, WAIPIO. Nádherná vyhlídka i možnost sestupu do údolí. Vyhlídková jízda po pobřeží ke státnímu parku AKALA FALLS. Nenáročná cesta deštným pralesem k vodopádu Akala a několika dalším vodopádům.
9. den: NP VOLCANOES – Národní park Havajských sopek poskytuje úžasné pozorování činné sopky a čerstvé lávy. Nejnavštěvovanější park ostrova. Cesta džunglí podél kráteru, vyhlídky do kráteru, lávový tunel a jiné zajímavosti. Východní pobřeží se Státním parkem LÁVOVÝCH STROMŮ. Les, přes který se přehnala řeka žhavé lávy a po vychladnutí se ze stromů staly děsivé sochy.
10. den: Výjezd mezi sopky MAUNA KEA a MAUNA LOA, které dosahují výšky přes 4000 m. SADDLE ROAD, která vede pod nejmohutnější horu na zemi. Pokud k její výšce přidáme 5 795 m pod mořskou hladinou měři Mauna Kea přes 10 000 m. Na úbočí sopky se též nachází Centrum mezinárodní astronomie. Město HILO - příjemné město se zahradami i s mnoha barevnými stavbami zařazených do registru historických míst.
11. den: Přelet na ostrov MAUI – druhý největší havajský ostrov vyhlášený svými plážemi, deštnými pralesy a ohromnou sopkou Haleakala (což znamená „Dům kde bydlí slunce“). Procházka v posvátném údolí IAO na krásnou vyhlídku na vrchol IAO NEEDLE, který impozantně vyrůstá z bujné vegetace a na údolí s potokem obklopeným tropickou květenou.
12. den: Cesta do městečka HANA, silnicí po severovýchodním pobřeží ostrova, která má zhruba 56 mostů a přes 600 zatáček. Zážitkem je již cesta samotná, vedoucí okolo vodopádů, deštným pralesem, a okolo členitého lávového pobřeží. Na závěr silnice výlet k působivému vodopádu WAIMOKU FALLS rozmanitou cestou vedoucí bambusovými háji. U moře vytváří potok SEDM TŮNÍ s malými vodopády. Cestou zpět procházka kolem lávových útvarů a tunelu omývaných mořem ve WAIANAPANAPA státním parku.
13. den: Výlet na nejvyhlášenější atrakci Maui, sopku HALEAKALA do výšky 3055 m. NP HALEAKALA nabízí návštěvnické centrum a vyhlídky na měsíční krajinu, táhnoucí se až k horizontu ve které vyrůstají až třistametrové různobarevné kužele vyhaslých kráterů. Spatříme zde i velmi vzácnou rostlinu Stříbrný meč. Cestou do města Lahaina zastávka na vyhlídce na pozorování velryb. Teplé a mělké vody u západního pobřeží Maui jsou na pozorování velryb nejvhodnější na celých ostrovech. LAHAINA – velmi působivé město, zejména svoji atmosférou starých časů. Stylové dřevěné stavby podél ulice Front street s terasami a vyhlídkami na moře působí malebným dojmem. Několik míst se stalo národními historickými památkami.
14. den: Odlet z Havajských ostrovů.
15. den: 15.- 16.den - Přílet do Prahy podle času odletu z Havaje.

Cena obsahuje:

  • leteckou dopravu z Prahy na Havajské ostrovy a zpět
  • přelety mezi ostrovy
  • letištní taxy
  • dopravu minivany
  • průvodce
  • 13x ubytování

Fakultativně:

  • pojištění léčebných výloh a storna s max. plněním do 40.000 Kč - 770 Kč
  • pojištění léčebných výloh a storna s max. plněním do 80.000 Kč - 1.220 Kč